ЗАЙНЯТІСТЬ ІНОЗЕМЦІВ

Основи перебування іноземця, що влаштовується на роботу на території Польщі. На основі дозволу на роботу або заяви роботодавця про намір доручити роботу іноземцю, у польському консульстві, компетентному для країни постійного проживання, іноземцю необхідно отримати візу для роботи, що дозволить йому легально в'їхати і перебувати на території Польщі та працювати легально.

Візи, призначені спеціально для роботи на території Польщі, - візи, де ціль видачі позначено як:

  • "05" - видається з метою виконання роботи на строк, що не перевищує 6 місяців протягом наступних 12 місяців, на підставі заяви про намір довірити виконання роботи, зареєстрованої в повітовій службі зайнятості;
  • "06" - з метою виконання роботи на підставі документів, відмінних від вищезгаданої заяви роботодавця (переважно для іноземців, які мають намір працювати на підставі дозволу на роботу).

Вищезгадані типи віз не є єдиними, що дозволяють іноземцю легально працювати в Польщі. Існуючі положення приймають принцип, що документ про перебування, який дає право на роботу (разом з дозволом на роботу, якщо в даному випадку він потрібен, або заявою роботодавця, зареєстрованою в повітовій службі зайнятості), є будь-яка віза, видана польськими органами (типу «C» - шенгенська віза , короткострокова або типу «D» - національна віза, довгострокова), незалежно від мети її видання, і будь-який дозвіл на тимчасове проживання, за винятком віз і дозволів, зазначених у правилах, як такі, що не дають права на роботу (вони перераховані в списку нижче).

Іноземець не може легально працювати, якщо він перебуває в Польщі на підставі:

  • візи, мета видання якої позначена символом:
  • "01" - туристична мета,
  • "20" - використання тимчасового захисту;
  • "21" - з гуманітарних причин, через інтерес держави або міжнародні зобов'язання;
  • дозволу на тимчасове проживання, виданого на підставі ст. 181 абз. 1 Закону від 12 грудня 2013 року про іноземців.

Якщо іноземець вже має дійсну візу чи дозвіл на тимчасове проживання на іншій основі, крім роботи (наприклад, у зв'язку з навчанням, господарською діяльністю чи поєднання з сім'єю), йому не потрібна додатково спеціальна віза для роботи. Для легального працевлаштування (окрім дозволів на роботу або заяви, зареєстрованої в повітовій службі зайнятості) достатньо документів, якіми він володіє, якщо вони не виключають права на роботу (див. рамка вище).

Безвізовий режим для громадян України

Безвізовий режим між країнами Шенгену (включаючи Польщу) та Україною був введений 11 червня 2017 року. З цього дня громадяни України, які мають біометричні паспорти, можуть перетинати кордони без отримання візи.

Введення безвізового режиму не впливає на основні принципи працевлаштування громадян України у польських компаніях. Для роботи в Польщі, як і раніше, потрібно мати дозвіл на роботу (або єдиний дозвіл на тимчасове проживання і на роботу), якщо даний іноземець не звільняються від обов'язку його отримання відповідно до існуючих правил, наприклад, має зареєстровану у повітовій службі зайнятості заяву про намір доручення виконання роботи іноземцю.

Це означає, що громадяни України, які мають біометричні паспорти, в порядку використання безвізового режиму, можуть легально працювати в Польщі на підставі отриманого дозволу на роботу (або заяви роботодавця про намір найняти на роботу іноземця). Однак, після закінчення періоду, охопленого безвізовим режимом (90 днів протягом 180-денного періоду - враховується загальний термін перебування на території всіх країн Шенгену) такі іноземці, які бажають продовжувати виконувати роботу на території Польщі, повинні отримати право на перебування відповідно до виконання роботи, тобто дозвіл на тимчасове проживання або відповідну візу.

Детальна інформація щодо безвізового режиму з Україною розміщена на веб-сайті Міністерства сім'ї, праці та соціальної політики.

Робота іноземців з ЄС/ЄЕЗ та Швейцарії

Громадяни держав-членів Європейського Союзу та Європейського економічного простору, а також громадяни Швейцарії - на відміну від іноземців з так званих третіх країн (які не є членами ЄС або ЄЕЗ) - мають привілейоване становище з точки зору можливостей для легальної роботи в Польщі, через свободу пересування працівників у межах ЄС/ЄЕЗ. Такі іноземці не повинні мати дозволу на роботу. На них також не поширюється зобов'язання отримати візу чи дозвіл на тимчасове проживання у Польщі (підтверджений картою перебування). Наведені вище привілеї поширюються на іноземців:

  • громадяни країн-членів Європейського Союзу, а саме: Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Іспанія, Голландія, Ірландія, Люксембург, Німеччина, Португалія, Швеція, Великобританія і Північна Ірландія, Італія, Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Словаччина, Словенія, Угорщина, Румунія, Болгарія або Хорватія та
  • Європейської економічної зони, тобто всі перераховані вище, а також Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн
  • і додатково Швейцарія.